Welcome
Username:

Password:


Remember me

[ ]
KVM Extenders
Undgå larm i studiet - smid PC'erne udenfor
on Saturday 13 May 2006
by Pierre author list
in IT i et radiostudie
not rated -

Denne artikkel beskriver forskellige måder man kan bruge for at undgå blæserlarm fra PC'ere i et studie, ved at forlænge KVM (=Keyboard, Video, Mouse) - kablerne.

Antallet af PC'er og skærme i dagens studier bliver flere og flere, og der er ikke lige noget der tyder på, at det ændrer sig foreløbig.
Og selv om man i dag kan få PC'ere der støjer væsentlig mindre end for bare få år siden, så larmer 3-4 PC'ere stadig en del, i et ellers stille studie, for slet ikke at tale om hvis en af dem fx. er en G4 Mac.

Afhændig af hvad PC'erne skal bruges til, er det heller ikke altid nogen god ide at gå efter de mest støjsvage. Støjsvage PC'er er støjsvage fordi blæserhastigheden sættes ned, når maskinen ikke laver så meget, og så koncentreres kølingen i øvrigt på processoren. Det er jo fint nok, men ikke det bedste, hvis man derefter fylder sin maskine op med notorisk varme Digiram lydkort.

Så PC'erne må udenfor, og helst til et rum som er vel-afkølet og beregnet til den slags.
Og så kommer problemet med at få signaler frem og tilbage mellem skærm, keyboard og mus (KVM), som står inde i studiet.
Her er så brug for en KVM Extender.

I korte træk, så er der to måder at gøre den slags på...

Den billige er bare at købe nogle gode skærmkabler og PS/2 kabler til keyboard og mus. Hvis den afstand I har brug for at trække er relativt kort (20-30 m, incl. op/ned til lofter/gulve osv.), så kan sådan en løsning laves for ca. 1000 kr. pr. maskine.

Måske kender du til dårlige eksempler på den slags, hvor der kom skygger på billedet osv. En mulig årsag til dette kan have været at skærmkablet var sat sammen af flere kabler, som ikke var tilpasset. Da et SVGA signal er højfrekvent, og afstandene er i samme størrelsesorden som bølgelængden (eller større), skal der være impedanstilpasning mellem grafikkortets udgang, kablet og skærmens indgang. Hvis der så hænger et kabel på 1-2 m ud af skærmen, så tilsluttes det lange kabel altså til dette kabel, og så skal der være impedanstilpasning mellem 4 forskellige enheder.
Er der ikke det, dannes der reflektioner i kablerne, og disse reflektioner kan så ses som skygger.

Dermed er det også klart, at hvis du vil forlænge kablet mellem computer og skærm, så er det bedst hvis der kun er ét kabel imellem. Det betyder, at når du køber en skærm, så køb en hvor den medfølgende kabel er sluttet til skærmen med et stik, så dette kabel kan fjernes og erstattes med dit længere kabel.

Forlængerkabler til mus og keyboard er der normalt ikke de store problemer med.

Den dyre er at købe et sæt KVM extenders. De består af en lille box (som typisk monteres under studiebordet), hvor skærm, keyboard og mus tilsluttes. Forbindelsen ud til verden udenfor sker så via et alm. Cat5 netværkskabel. I serverrummet (eller hvor maskinerne nu placeres), placeres så den anden box, som tilsluttes til maskinen, og naturligvis til cat5-kablet som går ind i studiet. Kablet imellem boxene kan blive op til et sted mellem 100-300 m, afhængig af prisen på boxen. Sådan en løsning koster typisk 5-8.000 kr. pr. maskine.

Hertil kommer så muligheden for at have et sæt ekstra keyboard og mus ude i serverrummet. Hvis det kun er én maskine der er tale om, eller hvis man vil bekoste en skærm og en mus pr. maskine, kan disse bare tilsluttes til boxen ved maskinen. Hvis man vil have én skærm+keyboard+mus til at styre flere PC'ere der ude, skal man have en KVM switch.

Dermed kan man slippe for at løbe frem og tilbage mellem studie og serverrum, hvis man skiftevis skal gøre noget på maskinen (tænde/slukke mv) og med mus eller keyboad, hvad der kan være ganske praktisk i en presset situation.

Skal man have en switch til fx. 8 PC'ere kan dette gøres for 3-4000 kr. + 300-500 kr til kabler pr. PC.
Dermed ender man med at have fx. 8 PC'ere med en skærm til hver i studierne, og én fælles skærm, keyboard og mus for dem alle sammen i serverrummet.

Selv om systemet med både at kunne betjene PC'ere ved siden af maskinen og i studiet samtidigt helt klart er en lækker ting, så skal man ikke tage fejl af, at jo mere elektronik man propper ind i sit setup, jo mere er der også der kan gå i stykker.

Med til historien hører også at hvis man kører med to sæt keyboard+mus på én maskine, så skal boxene finde ud af hvilken en af dem der styrer maskinen. Det gør de normalt ved simpelt hen at registrere hvor der kommer tastetryk eller musebevægelser fra. Det betyder normalt at hvis det sidst var serverrummets keyboard der blev brugt, så forsvinder det første tastetryk fra studiets keyboard - for det bliver brugt til at KVM extenderne skifter rundt, så der nu lyttes til studiets keyboard.
En anden måde at styre det på, er at definere et timout det ene af stederne, således at hvis der ikke er registreret tastetryk eller bevægelser fra serverrummet i et vist stykke tid, så er det studiet der stilles igennem.

Uanset hvad, vil der altid kunne opstå situationer, hvor det skulle have været "det andet sted", der var på.
Om dette er et problem afhænger af, hvad maskinen bruges til. Hvis det er et afvikligssystem og play/stop styres gennem mixeren til nogle kontakt-indgange på PC'en, er det ikke noget problem.
Bruger man til gengæld keyboardet til at starte ting og sager, kan man alstå komme ud for at man skal trykke på knappen to gange, inden maskinen begynder at spille.

Bemærk, at selv om der bruges de samme kabler, som der bruges til netværket, så har dette intet med netværk at gøre. Kablerne skal gå direkte mellem PC og det sted skærmen skal være, uden HUB's eller switche undervejs, og også helst uden krydsfelter, stik eller samlinger. Signalerne er som oftest analoge - og det er der ikke noget galt i - men en dårlig forbindelse med reflektioner undervejs vil give skygger i billedet.

Kravsspecifikationen
Uanset om man vælger lange kabler eller KVM Extender boxe, skal man gøre sig følgende klart, inden man køber:

- Hvilken skærmopløsning vil I gerne køre (det får betydning for hvor den kvalitet boxe og kabler man skal bruge) - en normal 17" fladskærm kører normalt 1200x1024.

- Er Jeres keyboard og mus PS/2 (runde stik) eller USB (flade stik). Går I efter den dyre løsning, bliver det noget rigtig rod, hvis det ene er PS/2 og det andet USB.
 

RSS Feeds
Our news can be syndicated by using these rss feeds.
rss1.0
rss2.0
rdf
All trademarks are © their respective owners, all other content is © Soelberg Broadcast & IT Consult ApS. Deep-linking to pages on this site is allowed.